Entitások — Metafizikai töprengés – I.

Az ember kettős burokban létezik. A test-lélek-szellem szubsztanciáját burkoló első szféra a viselet (öltözet, ruha), a második a táj (hely, tér). Ez utóbbi határtalan. Legalábbis a teremtett világegyetemben. Merthogy „azon túl” ott van a teremtés aktusa, Isten. A teremtés „pillanata” amely örök és áthatja a tájat, a teret, benne az embert. Úgy érzem, hogy ezt a „hullámtermészetű dinamikát” sikerült megörökítenem (véletlenül) ezeken a képeken: a tájat a „tűzben született” riolittufa (kaptárkövek, sziklaüregek), a viseletet a nemezruha (nemes ruha) képviseli, mintegy megszemélyesíti azt, az embert (az eredendően szépet, kedveset, jót) pedig egyrészt az öltözet viselője, Réka, másrészt a viselet alkotója, Márti a feleségem. Aki alkotásai révén a legmagasabb rendű emanációt, a spiritualitást (a szeretet) „közvetíti” felém: ezen „dolgok”, jelenségek, entitások jelentik számomra az inspirációt. Mindenhez és a Mindenség megsejtéséhez.

dscf5998

dscf2236

Bulla Márta • PORTFÓLIÓ • http://www.bullamarta.hu/

Burokban

A nemezelés technikája egyrészt felidézi az ősi természetközeli életmódot, másrészt ráhangol a jövő szempontjából nélkülözhetetlen ökologikus gondolkodásra. Az emberek ösztönösen vágyódnak az édeni állapot után, amelyben a teremtett világ még nem vált el a teremtőjétől, amiben minden egyszerű és áttekinthető volt. A bárányok gyapja az egyetlen olyan textilalapanyag, amit úgy használunk fel, hogy közben a szolgáltatója nem pusztul el. Ettől élő az anyag, ezért öleli szívesen magához az ember.” (http://www.bullamarta.hu/downloads/burokban_2015_web.pdf)

dscf5995

dscf5967

dscf6028

dscf6116

dscf6095

1_dscf6134

3_dscf6130

1_1_dscf6131

4_dscf6141

6_dscf6166

dscf2187

Nemezvarázs

A pillekönnyű gyapjúpászma értő és érző kezek simítása alatt életre kel, lélegzik, néhol összesűrűsödik, másutt fátyolszerűen fellazul, s végül testet ölt a tervezői gondolat, megszületik a kívánt forma. A nemezelés mestersége sok kötöttséget s egyben nagy szabadságot is kínál művelőjének, tervezés és kivitelezés folyamatos kölcsönhatását igényli. Nem véletlenül kerítette hatalmába Bulla Mártát is ez az izgalmas, alkotásra inspiráló ősi technika, amelyben kiteljesítheti manuális készségét, szín- és formaérzékét, kísérletező- és díszítőkedvét.” (Bein Klára, viselettervező, textilművész http://www.bullamarta.hu/downloads/nemez_katalogus.pdf)

 

dscf2080

dscf9125

dscf9218

dscf9176

dscf2143

dscf2144

dscf2231

Bulla Márta • PORTFÓLIÓ • http://www.bullamarta.hu/

NEMEZVISELET-NEMESVISELET • bulla_marta_portfolio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .